top of page

אקצרה בקצרה


לפעמים קצת מתסכל אותי לנסות להסביר כל דבר בציור; מונחים, טכניקות וכו׳, כי בראש שלי הכל כבר יושב מצוין. אבל כדי להצליח ללמד אחרים/ות אני חייבת להתאפס על עצמי וברגעים כאלה, כשאין לי ממש כוח להסביר דבר כזה או אחר, אני נותנת לזה יום ואז נכנסת בתסכול בכל הכוח.

כשמדובר באקצרה אני מוצאת את עצמי מתוסכל ועצלה ולכן פניתי לגוגל - רק כדי שהסביר את המונח ;) אז הנה מתוך ויקיפדיה:

אקצרה היא שיטת תיאור של אשליית מרחב בציור או בתבליט באמצעות דמויות ועצמים המוצבים בזווית למישור התמונה היוצרת אשליה שהם נסוגים במרחב. הדמות או החפץ "מוקצר" על דרך האשליה באופן שייראה כמצוי במישור ה"חותך" את מישור התמונה. אשליה זו נוצרת באמצעות הגדלת ממדיהם של החלקים הסמוכים לקדמת התמונה והקטנת ממדי החלקים הרחוקים ממנה, ובאמצעים פרספקטיבים נוספים.

במילים אחרות, אם את/ה תעמדו מולי ואשלח יד אצביע עליך, פתאום ייראה כאילו האצבעות וכף היד שלי גדולות ובקושי תראו משהו מהאמה והזרוע שיהיו רחוקים מכםן. האקצרה משחקת על פי חוקי הפרספקטיבה בה העצמים הולכים וקטנים ככל שהם רחוקים מאיתנו (ולהיפך) עד שהם ״נעלמים״ באופק. בפועל החפץ לא משנה את גודלו וזהו רק תעתוע ראייה.

בין השיעורים הראשונים (יחסית) שהכנתי לערוץ ביוטיוב היו גם מספר שיעורים על ציור גוף, שהתבססו על שיעורי הפרספקטיבה שנלמדו קודם לכן. על מנת לגשת לציור גוף באקצרה מומלץ ללמוד ולתרגל גם את חוקי הפרספקטיבה וגם ציור גוף בסיסי (בו אנו מחלקים/ות את הגוף לצורות הנדסיות פשוטות).

אז מה בעצם קורה כאשר אנחנו מתחילים/ות להציב גוף במנחים שונים שיוצרים אקצרה? אותו הדבר כמו שניקח קובייה ונתחיל לסובב אותה לכל מיני כיוונים - ההצבה במרחב תשתנה וכך גם הייצוג של הקובייה.

בגלל שבציור גוף נוכל לפרק את הגוף לצורות פשוטות, היכרות עם חוקי הפרספקטיבה יעזרו לנו לזהות באיזה מנח נמצאת הצורה ולצייר אותה בהתאם. במקום צורה פרונטלית ופשוטה, כמו קובייה שמוצבת ממש על נקודת המגוז בפרספקטיבה חד מגוזית, כאן יהיו לנו צורות בפרספקטיבה דו-מגוזית מכל כיווני קו האופק (אם מה שאני כותבת הוא ג׳יבריש מוחלט אני ממליצה לחזור ולצפות בסרטונים על פרספקטיבה וציור גוף בסיסי בהקדם ;)).

והנה דוג׳:

צילום: הדר דולן

הגוף שלפנינו לא אינו מקביל אלינו אלא מוצב בזווית, בנוסף, הרגליים כפופות וכך גם הגוף. ואם זה לא מספיק, יש לנו כאן גם לא מעט הסתרה. לשם מלאכת הציור כאן נצטרך להפעיל את הראייה המרחבית ואת החלוקה לצורות פשוטות שפיתחנו בתרגולי הפרספקטיבה וציור הגוף הבסיסי.

אני ממליצה לנסות קודם לבצע את החלוקה על גבי התמונה עצמה, כפי שעשיתי כאן:

ורק לאחר מכן, אחרי שהבנו פחות או יותר מה עלינו לעשות, יהיה לנו קל יותר לצייר בעצמנו את הגוף על גבי נייר חלק. במהלך העבודה נוכל היעזר בכמה נקודות מפתח בגוף; עמוד השדרה או קו האמצע של הבטן ישעזרו לנו להבין האם יש חלק שאנו רואות/ים יותר. המפגש בין צד הצלעות לאזור החזה והבטן יסמנו לנו היכן הפרונט והיכן הצד (כל חלק הוא פאה) ומהו קו המפגש בין השניים. אותו הדבר גם לגבי הישבן וצד הירך, קדמת האגן וצד הירך וכו׳...

ההמלצה הכי חמה שלי לגבי תרגול ציור גוף היא לתרגל והמון! קודם כל תתרגלו הרבה פרספקטיבה וחלוקת גוף לצורות פשוטות במנחים פשוטים (פרונטליים וצידיים). אחרי שתרגישו שהכל ברור ומובן וקל לכםן להסתכל על גוף ולהבין איך לחלק אותו, תמשיכו הלאה למנחים יותר מאתגרים כמו אלה.

והנה דוג׳ מצולמת לכל מה שהסברתי עד כה:

שיהיה תרגול נפלא!!!!


 
 
 

Comments


צרו קשר

שאלות? שיתופים? התייעצות? 
כתבו לי בוואטסאפ או השאירו הודעה למטה

ההודעה נשלחה בהצלחה!

  • Youtube
  • Facebook
  • Instagram

© 2017 by Shiran Berkovich 

bottom of page